Wij denken graag dat elke Wijn zich uitdrukt over het afgelopen jaar. We kunnen hierover getuigen. We hebben deelgenomen aan zijn geboorte, we kunnen met trots over hem vertellen, van zijn natuurlijke oorsprong, van zijn behoefte aan liefde. Of het nu in uw glas boodschap is van geluk. Iedereen is vrij om het te beschrijven wat hij wil, voor ons is de Felix en we kunnen niet anders dan goed spreken.
De druiven komen van de Wijngaard genaamd “Witte Grond”, geplant in de jaren ’70, aan het zuidoost, op bodem mergel omringd door de typische Mediterraan struikgewas. Het wordt geoogst met de hand, deze in een doos neergezet en bereikt de wijnvat, voor de val, na een trage ontstelen zonder tussenkomst van de vijzel en de waterpomp om de integriteit van de vrucht te waarborgen.
De alcoholische vergisting geschiedt zonder toevoeging van gist of andere stoffen dat handelt op zichzelf, voor een periode van ongeveer 20-25 dagen. Gedurend het hele gistingsproces worden handmatig hermontages ten uitvoer gebracht en afhankelijk van de kenmerken van elke massa, worden tot stand gebracht: delestage, “follature” en bevochtiging. Aan het einde van het proces vindt plaats “la svinatura” gedurend hetgene de wijn-bloem (eerste wijn dat wordt verkregen door gisting) zich scheidt van de wijnpers en de wijn wordt met rust gelaten op de wijnmoer voor een periode van tussen de 1 en 2 maanden, deze delicate procedure wordt uitgevoerd in een zeer lange tijd om de kwaliteit van het product te garanderen . Na afronding van de malolactische gisting en het verwijderen van bezinksel, de Felix gaat over van staal naar hout waaruit deze blijft rusten voor een periode variërend van 8 tot 12 maanden voordat ze worden gebotteld met een minimum van 6 maanden veroudering. Voor het geval dat de seizoen productie ongunstige weersomstandigheden bewijst, waardoor de uitstekende kwaliteit van de druiven is niet te waarborgen, de Felix wordt niet geproduceerd.
Transparante Label
Alcoholgehalte – 13/14.
Kenmerken – ICEA (Instituut voor Ethiek Certificatie) gecertificeerd biologisch.
Wijnstreek – Chianti – Gemeente Greve.
Naam Wijngaarden – Witte Grond
Grootte Wijngaard – 1,4 hectare
Bodem – Voorkans mergel.
Hoogte – 300m “s.m.l.”
Aanplanting Wijngaarden – 1971.
Wijnstokken – Sangiovese, Mammolo en Canaiolo.
Kweeksysteem – Cordon-Snoei, “Cornetto” en Chiantigiana.
Aantal knoppen per plant – 3 of 4.
Productie per hectare – 40/60 ton.
Opbrengst per plant – 1 / 1, 5 kg
Behandelingen in de wijngaard – Alleen Koper en Zwavel op basis van het weer en in overeenstemming met de specificatie ICEA (Instituut voor Ethiek Certificatie)
Oogstmethode – In doos met handmatige selectie van druiventrossen
Ontstelen – Lichte verticale val direct in het vat
Wijnpers – De massa verkregen door het persen is niet aanwezig
Inweektijd – Ongeveer 20 dagen.
Behuizing Geperste Wijn – Roestvrije Stalen vaten.
Tijd en verouderingsmethode – Van 8 tot 12 maanden in hout en 6 maanden veroudering in fles.
Gebruik van zwavel/”solfataggio” – gebotteld met een totaal zwavelgehalte variërend tussen de 35 en 60.
Gebruik van filtering en “Chiarifiche”- “housing a cartucce” en het eiwit van eieren van onze kippen.
Gebruik van Gist – Géén.
Gebruik van Geconcentreerde Druivenmost – Géén
Rispondi